Hallitus

Hoito-ohjeet

Jäseneksi

Kasvattajat

Linkit

Myyntipalsta

Päivitykset

Tapahtumat

Vieraskirja

Syyrialainen hamsteri

Hankinta:

Syyrialainen hamsteri, on hamsterilajeista kookkain. aikuisena se on kooltaan n. aikuisen kämmenen kokoinen. Yksilöistä löytyy paljonkin eroja, mutta yleensä urokset ovat naaraita rauhallisempi ja myöskin hajuttomampia, koska naaras haisee jonkin verran kiima-aikojen vuoksi. Hamsterin hankintaa harkitessa kannattaa tutustua useisiin eri lähteisiin, kirjamateriaalissa on usein virheitä, joten kannattaa kysellä kasvattajilta suoraan, joita löytyy www.hamsteriyhdistys.net sivustolta. Hamstereita on liki 30 erilaista väritystä ja turkkimuunnoksina löytyy:

·        Rex= kiharakarvainen

·        Pk= pitkäkarvainen

·        Lk= lyhytkarvainen

·        Satiini= kiiltäväkarvainen

 

Hamstereita löytyy myytävänä eläinkaupoista, mutta hankintaa suositellaan enemmin suoraan kasvattajalta, koska hankinta tulee todennäköisesti halvemmaksi, ja kasvattaja yleensä on valmis tukemaan mahdollisissa ongelmissa jälkeenpäin.

Syyrialainen hamsteri on ERAKKO, joka tarkoittaa, ettet pysty pitämään sitä minkään muun eläimen, etkä edes toisen lajitoverin kanssa yhdessä.

 

Asumus hamsterille:

Syyrialaisen hamsterin asunnon suositus koko on 80cm x 35cm x 30cm

Mutta yleensä dunien koot ovat 70x30x35 kokoa, joka myös on vielä hyväksyttävissä mitoissa. Asumukseksi parhaimmat ovat duna taikka terraario, mutta kalterihäkki sopii myös, mutta sitä käytettäessä on todennäköistä, että hamsteri alkaa järsijä kaltereita, joka ei ole mukavan kuuloista. Joka tapauksessa tärkeintä on, että asumus on hamsterin pitävä ja turvallinen siellä asuvalle yksilölle. (Hamstereille myydään paljon erilaisia habitrail-häkkejä, joissa on sokkeloita ja putkia erityisen paljon. Tällaisia häkkejä ei missään nimessä suositella.)

 

Virikkeet:

Hamsterille vapaaehtoinen, mutta suosituin virike on juoksupyörä, joita löytyy markkinoilta hyvin monenlaisia. Syyrialaisen hamsterin juoksupyörän halkaisija tulee olla vähintään 19cm. Mikäli pyörä on metallinen, jossa on pinnoja- tulee pyörän pinnojen välit päällystää esim. paperilla taikka kartongilla jottei hamsteri vain loukkaisi jalkojaan. On olemassa myös muovitettuja pyöriä. Yleensä ensimmäinen vastaan tuleva juoksupyörä ei ole sopiva, vaan ostopäätöstä tulee puntaroida monesta näkökulmasta. Erilaiset kiipeilyä edistävät ja järsittävät asiat ovat myös syyrialaisten mieleen. Näissä kuitenkin tulee miettiä materiaalit siten, että ne ovat hamsterille turvalliset. Hamsterin nukkumapaikaksi sopii puinen tai pahvinen mökki, joka vain on riittävän iso, ja siinä on mahdollisuus puhdistamiseen (puisessa mökissä joko pohja on avonainen tai katto nostettava.) Pesävillaa hamstereille ei tule laittaa, vaikka se olisikin sulavaa, koska se sulavuudesta huolimatta voi takertua poskipusseihin jumiin, vessapaperi on hamsterille mieluisinta silputtavaa pehmikkeeksi.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei ostettu virike ole välttämättä se paras. Hamsteri arvostaa vain sitä mitä se saa, jos teet itse jotain-ei se ajattele: ”että se eläinkaupan oli kyllä hienompi.” Mielikuvitusta vain kehiin.

 

Ruoka:

Hamsteri on ns. kaikki syöpäinen. Hamsterilla saa liki kaikkea maistattaa ja maistelemalla etsiä monipuolinen ruokavalio. Nämä eivät kuitenkaan sovi ruokakupin täytteeksi:

Raaka peruna, sipuli, väkevät sitrukset, mikään missä on paljon rasvaa, sokeria, mausteita taikka suolaa.

Lisäksi näitä ruokia tulee antaa mielellään vain vähän:

Herneet, Keräkaali, Miedot sitrushedelmät: appelsiini, mandariini, klementiini jne.  Salaatti, kurkku, melonit (diureettinen l. nestettä poistava vaikutus)

Hamsterin ruokatarjonnassa tulisi kerran viikossa olla liha ja maitovalmistetta, kuiva ruokaa ja vettä oltava tarjolla jatkuvasti ja tuoreruokaa mielellään minimissään 4kertaa viikossa, jatkuvasti tarkkaillen hamsterin kuntoa. Liiasta lihavuudesta seuraa aina ongelmia, ja mikäli hampaat ovat liian pitkät, tulee hamsterille antaa kovaa syötävää esim. kuivaa ruisleipää taikka näkkileipää.

Käsittely:

Hamsteri nostetaan siten, että se on kämmenen sisässä sormien ympäröimänä. Se on yleensä levoton ja voitkin antaa sen juosta kädestä toiseen. Varo kuitenkin, ettei se pääse tippumaan. Hamsterit kesyyntyvät helposti, kunhan niitä vain käsittelee aina hellästi ja varovaisesti. Ne nauttivat omistajansa seurasta, joten pidä niille niin paljon seuraa kuin voit. Muista kuitenkin, että hamsterit nukkuvat päivällä ja heräävät vasta illalla eikä nukkuvaa hamsteria saa koskaan herättää! Mikäli hamsteri on aluksi arka, voit esim. vessapaperiputkan avulla nostaa sen pois häkistä, anna kuitenkin uuden hamsterin olla vähintään vuorokausi rauhassa uuteen kotiin saapumisen jälkeen. Häiriintyessään hamsteri puree yllättävän lujaa. Kun saat uuden asukin luottamuksen puolellesi, takaan että olet saanut ihanan ystävän.

Hoito:

Hamsteri kaipaa lattialla juoksentelua, täytyy kuitenkin muistaa että juoksutuksen tulee tapahtua valvotusti, koska hamsterit kiipeilevät, mahtuvat hyvin pieniin paikkoihin ja saattavat järsiä vaikkapa sähköjohtoja. häkki tulee siivota 1-3 viikon välein riippuen hamsterin siisteydestä. Hamsteri yleensä pissaa samaan kohti (johon voi asettaa erillisen vessa astian joka sisältää jotakin imukykyistä kuiviketta, muttei kissanhiekkaa.) jolloin pissakohta on helppo puhdistaa useaan kertaan viikossa. Vesipulloon tulee vaihtaa vesi vähintään joka toinen päivä, kesä aikaan sitäkin useammin. Hamsteri ei sinänsä kaipaa ihmisen seuraa, joten pariksi päiväksi sen voi jättää esim. matkalle lähdettäessä yksin, kunhan sillä on 1-2 täyttä vesipulloa ja runsaasti kuivamuonaa tarjolla.


Pitkäkarvainen luonnonvalkoinen hamsteri Dana Damitelle


Pitkäkarvainen luonnonvalkoinen uros Antonius


Pitkäkarvainen luonnonvalkoinen uros Hurmuri


Pitkäkarvainen creme naaras Ariel