tyhjä
tyhjä
pystypalkki
Ritarit-sivulle tyhjä Seuraava ritari

Alikersantti Paavo Korpi
Paavo Korpi
Ritari nro 34, päivämäärällä 13.11.1941.
tyhjä
Nimityshetkellä palveli Jääkäripataljoona 2/1. JPr:ssa taistelulähettialiupseerina.
tyhjä
Kaatui 8. 12. 1941 Poventsassa.


Nimitysesitys


"14.7.1941 Kartohjärven taisteluissa vaijensi ja valtasi kp:lla, tunkeutuen rohkeasti keskelle vihollista, hyökkäävää komppaniaansa pahasti häirinneen vihollisen 4-piippuisen it.kk:n.
(Tämän seurauksena saatiin 75 kuorma-autoa sotasaaliiksi.)
19.7.1941 Käytti menestyksellisesti kp:aan Kohtaselän taisteluissa tuhoten kymmeniä ryssiä.
6.9.1941 Enemajoen taisteluissa hän joukk. johtajan kaaduttua rohkealla toiminnallaan kolmen toverinsa avustamana tuhosi kp:lla kaksikymmentä ryssää ja otti vangiksi neljäkymmentä täten raivaten tien joukkueelle tavoitteeseen.
7.9.1941 hän kahden toverinsa kanssa otti haltuunsa vih. vallatun kevyen ps.auton noin 7 km. päässä Syväriltä ja ajoi sillä kovasta vih. torjuntatulesta huolimatta komppaniansa kärjessä kaikkein ensimmäisenä kohti Syväriä, tuhoten auton pk:lla neljä vihollisen km.autoa. Tämän jälkeen hän ajoi hurjasti läpi vihollisen aina Syvärin rannalle tuottaen viholliselle raskaita tappioita ja pitäen maantietä vapaana, kunnes hv:t ja kärkikomppania olivat saavuttaneet Syvärin
Myös kaikissa muissa taisteluissa on hän osoittanut pelottomuutta ja taitavuutta komppanian komentoryhmän johtajana ja taistelijana."

(Kursivoitu tekijän lisäys)

Taustatietoa


Paavo Armas Korpi syntyi Sievissä 18.11.1919. Talvisodan sytyttyä hän hakeutui vapaaehtoisena asepalvelukseen. Hänellä oli aluksi tavoitteena päästä sotapoliisiksi. Esimiehet kuitenkin huomasivat Korven poikkeukselliset taidot konepistooliampujana ja hänet siirrettiin Jääkäripataljoona 2:en toiseen komppaniaan, jossa hän toimi ensin komppanianpäällikön lähettinä. Jatkosodan alussa hän sai johtoonsa komppanian komentoryhmän toimien taistelulähetti-aliupseerina. Erittäin taitavana ja rohkeana kp-ampujana hän kunnostautui niin, että 13.11.1941 hänet nimitettiin ensimmäisenä keskipohjalaissoturina Mannerheim-ristin ritariksi. Pian Korven nimittämisen jälkeen suomalaiset joukot valtasivat Poventsan kaupungin, ja väsyneet joukot asettuivat hetkeksi lepoon. Myös Korpi komentoryhmineen teki näin löytäen majapaikan Stalinin kanavan varrella olevasta mökistä. 8.12.1941 aamuyöllä venäläiset räjäyttivät Stalinin kanavan patojen sulkulaitteet, jolloin vesi tulvi Poventsaan. Tulva vei mennessään sotilaita, autoja, taloja ja siirteli jopa panssarivaunuja. Myös mökki johon Paavo Korpi tovereineen oli majoittunut, oli hetkessä veden ympäröimä. Miesten lähdettyä etsimään tietä tulvasta poispäin, vesi vei Paavo Korven ja osan hänen tovereistaan. He todennäköisesti hukkuivat jäätävään tulvaveteen. Ruumiita ei löydetty.
Paavo Korpi on siunattu kentälle jääneenä Sievin sankarihautaan.


Sivun alkuun
pystypalkki
alapalkki