Astalan Kennel  

    beaglen kasvatusta metsästykseen jo vuodesta 1971   
 

Etusivu     
Historia
EK koirat
Koiria
Pentueet
Beagleharrastus
Linkit
Vieraskirja
Uutisia2006
 

 

 

 

Yhteystiedot
Vesa Meriläinen
Hakalehdontie 19
68320 Ruotsalo
0400 927418


 

BEAGLEHARRASTUS

Beagle on vanhimpia ajokoirarotuja maailmassa. Rodun kotimaassa Brittein saarilla voidaan rodun jälkiä seurata aina 1600-luvulta alkaen. Suomalaisen beaglen perusaines on amerikkalaista, mutta englantilaisia verilinjoja sopivasti viljelemällä on ulkomuoto saatu vastaamaan englantilaisia rotumääritelmiä. Beagleharrastus painottuu rodun luontaisen taipumuksen mukaan jäniksen metsästykseen .Pohjoismaissa beaglella on keskitytty jäniksen metsästykseen pääasiassa yhdellä koiralla, poiketen useissa maissa tapahtuvasta ajuemetsästyksestä. Suomessa on tällä hetkellä beaglekanta, joka sopii meidän oloihimme ja metsästyskulttuurimme varsin hyvin. Tähän pyrittäessä on jalostukselle ollut suurena apuna ajokokeet. Ajokokeissa saadaan kahden tuomarin arvostelemana puolueetonta tietoa yksilön metsästysominaisuuksista. Koska kokeissa koiran työskentely tapahtuu Suomessa yksin, näitä tietoja on voitu käyttää jalostuksessa hyödyksi kehitettäessä metsästysbeaglea Suomen oloihin.

Vuonna 1960 perustettu Suomen beaglejärjestö on tehnyt määrätietoista työtä kokoamalla ja julkaisemalla kokeiden tiedot kasvattajien käyttöön. Julkaisutoiminta tapahtuu pääasiassa rodun omassa lehdessä " Suomen Beagle". Lehti postitetaan automaattisesti kaikille jäsenmaksun maksaneille. Paikallisella tasolla toimivat eri puolilla maata paikalliset rotuyhdistykset. Omalla Keski-Pohjanmaan alueellamme yhdistys on K-P beaglekerho. Myös se julkaisee tällä hetkellä omaa kerholehteä. Ajokoetoiminta ja kontaktien luominen samaa rotua harrastavien ihmisten kesken ovat K-P beaglekerhon toiminnan tavoitteita.

Osana koiraharrastusta on myös ulkomuodon pitäminen rotumääritelmän mukaisena. Rotumääritelmässä on otettu huomioon koiran käyttöominaisuudet. Sieltä löytyy korkeuden ja rungon pituuden suhde, raajojen suhde runkoon, sekä muut tärkeät mitat ja ominaisuudet jotka tekevät beaglesta loistavan metsästysrodun. Ulkomuodon tarkastukset tapahtuvat koiranäyttelyissä. Siellä ulkomuototuomari arvostelee jokaisen koiran yksilöidysti ja antaa kirjallisen arvostelun omistajalle. Koiranäyttelyn tärkein tehtävä on antaa kasvattajille tietoa yksilöistä , jotta koko kanta pysyy rotumääritelmän mukaisena.

Tänä päivänä beaglen rekisteröintimäärät ovat noin 500-800 koiran luokkaa vuodessa. Koirista noin 90% on tutkimuksen mukaan metsästyskäytössä, joten sitä voidaan pitää ehdottomana beagleihmisten ykkösharrastuksena. Toiseksi yleisin harrastusmuoto on koiranäyttelyihin osallistuminen. Näyttelyihin koirista osallistuu jalostuksen kannalta jo tarpeellinen määrä. Kolmas beagleharrastuksen muoto on ajokokeet. Ajokokeiden määrä on noussut ns. yhteiskokeiden ansiosta huomattavasti. Samoin tuomarikorttien hyväksyminen ristiin Suomenajokoirilla ja beagleilla helpotti kokeisiin osallistumista.

 


Loistavien metsästysominaisuuksien lisäksi beagle on mitä mainioin perhekoira